Lavendel snoeien: hoe doe je dat?

Onder de groene vingers is lavendel een geliefde plant. Als je de timing van het snoeien respecteert, is het heerlijk geurende kruid vrij eenvoudig te onderhouden. Er zijn twee snoeimomenten per jaar, namelijk de hoofd- en de vormsnoei. Qua materiaal heb je daarbij niet meer nodig dan een heggenschaar en een snoeischaar.

Het eerste jaar van de lavendel

Is je lavendelplant nog jong en is dit dus het eerste jaar dat hij groeit? Dan is het voor de bloei en het groeien bevorderend om hem een of twee keer meer te snoeien. Ook top je de jonge plant het beste regelmatig, zodat er onderin de plant gemakkelijker nieuwe scheuten groeien.

Daarnaast krijgt hij dan een vollere bos en wordt de lavendel nog mooier. Als je niet genoeg snoeit, bestaat het gevaar dat het groeien naar de buitenkant verschuift en je bijgevolg een kale, houtachtige binnenkant creëert. Dit is dan helaas onomkeerbaar.

Hoe snoei je een jonge lavendel?

De beste periode om je jonge lavendel een snoeibeurt te geven is rond eind april. Dit gaat dan wel om planten die je nog niet zo lang geleden hebt geplant. Je mag ze echter niet te ver snoeien, enkel de nieuwe topjes bovenaan de lavendelplant volstaan. Dit doe je het eerste jaar een twee- tot drietal keer om een zo vol mogelijke plant te krijgen. Met deze methode zal je iets langer moeten wachten op de bloei, maar geduld wordt in dit geval zeker beloond!

De hoofdsnoei: waarom en hoe?

In de periode maart, april is het perfecte moment voor de hoofdsnoei. De vorst is voorbij en het zonnetje komt er weer aan. Door hem voldoende te snoeien geef je de plant ruimte om genoeg zonlicht op te nemen en bijgevolg weer mooi te kunnen groeien.

Een heggenschaar is bij de hoofdsnoei je ideale assistent, zeker voor de wat dikkere takjes. Knip ongeveer een derde van de lavendel weg, tot net boven het kale hout. Je zou nu zo’n tien tot vijftien centimeter moeten overhouden. Let wel dat je niet helemaal tot aan het hout knipt en je aan de takjes nog wat blad overhoudt, anders riskeer je dat de plant niet meer zal uitlopen.

Lavendel snoeien

Lavendel snoeien stappenplan

Het is zeer simpel, maar we leggen het je graag uit in een duidelijk stappenplan:

Stap 1: Maak een schep of snoeischaar schoon en scherp voordat je begint. Dit zorgt ervoor dat je de takken makkelijk kunt doorsnijden en dat je de struik geen schade toebrengt.

Stap 2: Zoek de takken die dode, beschadigde of zieke bladeren of bloemen hebben, en verwijder deze. Dit kan je doen door ze vlak boven een gezonde knop of scheut af te snijden.

Stap 3: Verwijder ook takken die naar binnen of naar buiten groeien in plaats van omhoog. Dit helpt om de structuur en vorm van de struik te behouden.

Stap 4: Snoei de toppen van de takken af om de bloei te stimuleren. Dit kan je doen door ongeveer een derde van de lengte van de takken af te snijden. Zorg ervoor dat je de takken op een hoek van 45 graden afsnijdt, zodat water gemakkelijk kan weglopen en geen schimmelvorming kan optreden.

Stap 5: Maak de lavendelstruik na het snoeien opgeruimd en geordend door eventuele losse takjes of bladeren te verwijderen. Dit geeft overzicht waardoor je de volgende stap op een zorgvuldige manier kunt uitvoeren.

Stap 6: Controleer de lavendel na het snoeien op tekenen van ziekte of insecten. Als je iets opmerkt, kun je dit behandelen met een geschikte pesticide of fungicide. Geef de lavendel na het snoeien wat extra water om de plant te helpen herstellen en om de bloei te stimuleren.

Vrouwenhanden die Lavendel planten bij de bloemen vastpakken om aan te tonen hoe mooi de bloemen zijn.

Wanneer is de beste tijd om te snoeien?

Er zijn twee momenten per jaar waarop het aan te raden is om lavendel te snoeien:

  • In het voorjaar na de winter (maart-april)
  • In het najaar, in september

Het is belangrijk om te wachten tot na de laatste bloei voordat je de plant snoeit, zodat deze de kans krijgt om zijn energie op te slaan voor de koude wintermaanden. Als je lavendel binnenshuis houdt, kan je hem het hele jaar door snoeien. Houd er wel rekening mee dat lavendel een mediterraan plant is en daarom niet goed tegen koud weer kan. Snoei daarom nooit je lavendelstruik als het vriest.

Bij jonge lavendel kan het helpen om de plant een of twee extra keer te snoeien in het eerste jaar, om de vorming van nieuwe scheuten te stimuleren. Dit zorgt ervoor dat de plant mooi vol wordt. Let er wel op dat het niet mag vriezen als je de plant snoeit en dat je de plant niet te kort moet snoeien, om te voorkomen dat de groei te veel wordt vertraagd.

De vormsnoei: klaar voor de winter

Na de bloei, ergens in augustus of september komt de vormsnoei aan bod. Hiervoor kan je ook je heggenschaar weer verkiezen, maar ook een snoeischaar komt goed van pas. Knip de bloemen die uitgebloeid zijn en ook het bovenste deel van het groen af.

Of je nu van een mooie, bolle vorm houdt of eerder egaal wenst, is helemaal aan jou. Wel zijn er twee aspecten waar je op dient te letten bij de vormsnoei. Knip zo ten eerste nooit lager dan waar er zich nog scheuten bevinden, zodat er weer nieuwe kunnen groeien en laat vervolgens voldoende groen over, dat je lavendelplant zal beschermen in de vorstperiode.

Hoe top je lavendel?

Eerder werd al gezegd dat jonge lavendel regelmatig getopt dient te worden voor het beste resultaat. Maar niet alleen jonge lavendel heeft er baat bij, want het jaarlijks toppen van je lavendel in het voorjaar zorgt ervoor dat je enerzijds een tweede groei stimuleert en anderzijds langer kan genieten van de aangename lavendelgeur. Het toppen doe je eenvoudig door letterlijk het topje van de lavendelstengels te knippen.

Geef je oude lavendelplant een tweede kans

Om meteen eerlijk te zijn is er kans dat het niet lukt om de plant te doen herleven. Het is namelijk de bedoeling dat je bij een oude plant wel tot in het kale hout knipt, zeker als hij niet meer in model is of het kale hout al heel zichtbaar wordt.

Hier riskeer je mee dat de plant niet meer zal uitlopen. Bovendien is het belangrijk voor het resultaat waar de lavendel precies geplant is, in welke omstandigheden hij zich bevindt en of er nieuwe scheuten zijn. Als je veel nieuwe scheuten ziet, heb je veel kans dat je de lavendel alsnog kan redden.

Door het oudere hout weg te knippen, krijgt de plant immers meer ruimte en zonlicht. Een schaduwvolle plek en/of weinig tot geen nieuwe scheuten suggereren echter om in de plaats een nieuwe lavendel te planten.

Vervang je de oude lavendel? Hier zijn wat leuke ideetjes:

Het is jammer, maar soms moet je de plant inderdaad trekken. Gooi hem niet zomaar weg, want je kan er nog wat leuke dingetjes mee doen. Hang de nog rijpe bloemen eerst ondersteboven op om ze te laten uitdrogen. Deze kan je overal in huis plaatsen om een lekkere lavendelgeur toe te voegen. Dit kan in de badkamer of wc, maar ook in de hal, keuken, of woonkamer staat het erg leuk. Stop ze in een glazen potje of maak er een mooi bosje van.

Wat ook nog een leuk idee is, is om ze in een linnen zakje te stoppen en ergens aan op te hangen. Haal ze dan wel eerst van hun steel en laat ze voldoende drogen. Maak ze tot slot even wat losser met je handen voor je ze in het zakje stopt. Voor het beste resultaat knip je de bloemen overigens op een droge dag. Vochtige bloemen zouden namelijk bruin kunnen verkleuren.

Zorg dus goed voor je lavendelplant door opmerkzaam te zijn en hem met liefde te verzorgen. Als je de belangrijkste aspecten van de verzorging in achting neemt, zal je nog lang kunnen genieten van de heerlijke lavendelgeur!

Veelgestelde vragen over lavendel snoeien

Welkom bij onze FAQ-sectie over het snoeien en onderhouden van lavendel! Om lavendel gezond en bloeiend te houden, is het belangrijk om te weten hoe je hem op de juiste manier kunt snoeien en verzorgen. Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over het snoeien en onderhouden van lavendel, inclusief nuttige tips en antwoorden.

  1. Welke maand moet je lavendel snoeien?

    Lavendel moet je twee keer per jaar snoeien in maart en in september.

  2. Hoe ver mag je lavendel terugsnoeien?

    Lavendel kan veilig worden teruggesnoeid tot ongeveer 1/3 van zijn oorspronkelijke grootte.

  3. Hoe lavendel snoeien voor de winter?

    Snoei lavendel niet te veel voor de winter, laat wat groen over om de plant te beschermen tegen vorst.

  4. Kun je lavendel te kort snoeien?

    Ja, als lavendel te kort wordt gesnoeid kan dit de groei belemmeren en kan de plant afsterven.

  5. Wat gebeurt er als je lavendel niet snoeit?

    Als je lavendel niet snoeit, kan de plant houtig worden en zijn bloei verminderen. Ook kan de plant openvallen en lelijk worden.

  6. Wat moet je doen als lavendel uitgebloeid is?

    Als lavendel is uitgebloeid, moet je de bloemstengels afsnijden tot ongeveer 2,5 cm boven de bladeren. Dit bevordert de groei van nieuwe scheuten en bloemen.