Lavendel stekken in 3 stappen

Heb je last van lavendelplanten die er niet zo fris uitzien? Maak je geen zorgen, want je kunt snel nieuwe planten maken door lavendel te stekken. Op deze manier heb je volgende zomer weer jonge en gezonde planten en waan je jezelf in een prachtige Provençaalse tuin.

Lavendel stekken: wanneer is het beste moment?

Het is het beste om lavendel te stekken tussen juni en augustus, omdat de stekken dan genoeg tijd hebben om te wortelen voordat de winter begint. De worteling heeft ongeveer twee maanden nodig.

Lavendel stekken: dit heb je nodig

Hieronder zie je de benodigdheden voor het stekken van lavendel in een tabel:

BenodigdhedenUitleg
LavendelDe plant waarvan je de stekken gaat nemen.
Scherp mesOm de stekken op de juiste manier af te snijden.
10 cm kweekpotjesHierin plant je de stekken in de stekgrond.
StekgrondDe grond waarin je de stekken laat wortelen.
StekpoederOm de stekken sneller te laten wortelen.
Doorzichtige plastic zak of kweekbak met dekselOm de stekken vochtig te houden en de groei te stimuleren.

Hoe lavendel stekken

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de lavendelplant vrij is van plagen en ziekten en om stekken te nemen van de groei van het huidige jaar. Hieronder vind je een stap-voor-stap uitleg:

Stap 1: Maak een hielstek

Goede materialen om stekken van te nemen zijn zijtakjes. Trek ze voorzichtig van de hoofdstam af met een dun strookje bast er nog aan. Dit is de zogenaamde hiel, waar de nieuwe plant zijn wortels aan groeit. Als er geen hiel is, kun je met een scherp mes de stengel afsnijden net onder een bladknoop.

Stap 2: Maak gebruik van stekpoeder

Om de stek goed te laten wortelen is het belangrijk om het uiteinde van de stek in stekpoeder te dopen. Verwijder eerst de onderste bladeren van de stek, zodat het onderste deel van de stek kaal is en je hem gemakkelijk in de grond kunt steken. Het stekpoeder bevat hormonen die de wortelgroei bevorderen, zodat de stek zich beter kan ontwikkelen.

Stap 3: Zorg ervoor dat de stekken snel wortelen

Zet een aantal van je stekken langs de randjes van elk potje met stekgrond. Geef de stekken water en bedek ze vervolgens met een doorzichtig zakje (of plaats ze in een kweekbak met deksel). Op deze manier blijft de stek vochtig. Plaats de potten met de stekken op een warme plek.

Lavendel stekken verzorgen

Zodra de eerste wortels verschijnen (meestal na 4 tot 6 weken), knip je een hoekje van het plastic zakje om voor meer ventilatie te zorgen. Verwijder na nog eens een paar weken de zak helemaal en laat de stekken verder groeien.

Lavendel verplanten

Als de stekken goed geworteld zijn, kun je ze verplanten in losse potjes. Plaats de jonge plantjes in de winter in een kas of koude bak en plant ze uit in het late voorjaar. Zodra de lavendel eenmaal volgroeid is en je wilt je lavendel snoeien kun je gebruik maken van onze andere gids.

Veelgestelde vragen over lavendel stekken

  1. Welke maand lavendel stekken?

    De beste maanden om lavendel te stekken zijn tussen juni en augustus. Dit geeft de stek voldoende tijd om te wortelen voordat de winter begint.

  2. Hoe snel groeit lavendel stek?

    Het duurt ongeveer 4 tot 6 weken voordat de eerste wortels van de lavendelstek beginnen te groeien. Na een paar extra weken kunnen de plastic zakjes worden verwijderd en kunnen de stekken verder groeien.

  3. Kan lavendel gestekt worden?

    Ja, lavendel kan zeker worden gestekt. Het is een handige manier om nieuwe planten te maken en ervoor te zorgen dat je volgende zomer weer volop jonge planten hebt.