De 4 meest populaire lavendel soorten in Nederland

Lavendel is een bekende plant die bekend staat om zijn heerlijke geur en rustgevende eigenschappen. De plant wordt al eeuwenlang gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het maken van parfums, zeep en zelfs als ingrediƫnt in bepaalde gerechten. Er zijn echter verschillende soorten lavendel en elk type heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen. In dit artikel gaan we in op de meest voorkomende soorten lavendel en hun specifieke eigenschappen.

Welke soorten lavendel zijn er?

Er zijn meer dan 45 verschillende soorten lavendel, maar de meest voorkomende zijn:

Lavandula Angustifolia

Deze soort lavendel staat ook wel bekend als ‘echte lavendel’ en is de meest populaire variant. Het is een kleine struik die inheems is in de Middellandse Zee. Lavandula Angustifolia is te herkennen aan zijn lange, smalle bladeren en paarse bloemen. Deze soort heeft een zoete, kruidige geur en wordt vaak gebruikt in aromatherapie. Ook wordt het vaak verwerkt in parfums, zeep en andere cosmetica.

Lavandula Stoechas

Deze variant, ook wel bekend als ‘Franse lavendel’, heeft een compactere vorm dan Lavandula Angustifolia. De plant heeft paarse bloemen met lange, smalle bloemblaadjes en staat bekend om zijn sterke, houtachtige geur. Lavandula Stoechas wordt vaak gebruikt als decoratieve plant in tuinen en bloembedden.

Lavandula X Intermedia

Deze hybride lavendelsoort is ontstaan uit een kruising tussen Lavandula Angustifolia en Lavandula Latifolia. Het is een grotere struik met brede, grijze bladeren en paarse bloemen. Lavandula X Intermedia heeft een sterke, zoete geur en wordt vaak gebruikt in parfums, zeep en andere cosmetica. Ook wordt het gebruikt in aromatherapie en als smaakstof in bepaalde gerechten.

Lavandula Dentata

Deze variant, ook wel bekend als ’tandlavendel’, heeft grotere, brede bladeren en paarse bloemen met ‘getande’ bloemblaadjes. Het heeft een sterke geur die vaak wordt gebruikt in parfums en zeep. Lavandula Dentata wordt ook wel gebruikt in de keuken als smaakmaker.

Welke soorten lavendel zijn geschikt voor welke toepassingen?

  • Lavandula Angustifolia: deze soort is ideaal voor aromatherapie en wordt vaak gebruikt in parfums en cosmetica vanwege de zoete geur.
  • Lavandula Stoechas: deze variant wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve plant in tuinen en bloembedden vanwege de compacte vorm en paarse bloemen.
  • Lavandula X Intermedia: deze hybride lavendel is veelzijdig en wordt gebruikt in parfums, zeep, cosmetica, aromatherapie en als smaakstof in bepaalde gerechten.
  • Lavandula Dentata: deze variant wordt vooral gebruikt als smaakmaker in de keuken, maar heeft ook toepassingen in parfums en zeep vanwege de sterke geur.
LavendelsoortToepassingen
Lavandula AngustifoliaAromatherapie, parfums, cosmetica
Lavandula StoechasDecoratieve planten in tuinen en bloembedden
Lavandula X IntermediaAromatherapie, parfums, cosmetica, smaakstoffen
Lavandula DentataSmaakmaker in de keuken, parfums, zeep

Veelgestelde vragen over soorten lavendel

Wat is de sterkste lavendel?

De Lavandula x intermedia, ook wel bekend als lavandin, wordt over het algemeen beschouwd als de sterkste lavendel. Deze hybride heeft een sterke geur en wordt vaak gebruikt in de parfum- en cosmetica-industrie, evenals in aromatherapie.

Wat is de langst bloeiende lavendel?

De Lavandula stoechas, ook wel vlinderlavendel genoemd, heeft over het algemeen de langste bloeitijd van alle lavendelsoorten. Deze lavendelsoort bloeit meestal van de late lente tot de vroege herfst.

Welke lavendel wordt hoog?

De Lavandula stoechas en Lavandula x intermedia kunnen relatief hoog worden in vergelijking met andere lavendelsoorten. Deze soorten kunnen tot ongeveer 80 cm hoog worden.

Welke lavendel is het mooiste?

Schoonheid is subjectief en afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. De Lavandula angustifolia staat echter bekend om zijn mooie paarse bloemen en zoete geur. Voor sommige mensen kan dit dus de mooiste lavendelsoort zijn. Andere mensen kunnen een andere lavendelsoort mooier vinden vanwege hun kleur of vorm.